How Can We Help?
Rökdetektor
Symbol för rökdetektor
Joniserande brandvarnare
Joniserande brandvarnare mäter det elektriska motståndet i luften, och kan därför reagera på både synlig och osynlig rök. Joniserande brandvarnare anses därför vara bäst när det gäller att detektera snabbt uppflammande (eller explosionsartade) bränder med fullständig förbränning, dvs bränder med öppen låga och riklig syretillförsel. Denna typ av brand kan sprida sig fort, och producerar stora mängder av osynliga förbränningspartiklar. Exempel på denna brandtyp kan vara brand i en papperskorg, tv-apparat, eller fettbrand i köket.
Optiska brandvarnare
Optiska brandvarnare innehåller inget radioaktivt material, och har ett mycket avancerat fotocell-system, där synliga rökpartiklar reflekteras i ett infrarött ljus. Detta system anses vara effektivast, när det gäller detektion av pyrande bränder. Bränder som kan glöda under flera timmar, innan de utvecklas till bränder med öppen låga. Exempel på denna typ av brand, kan vara en cigarett som ligger i en möbel, eller en elektrisk kabel som är överhettad.
Ett flertal internationella undersökningar har visat att både optiska och joniserande brandvarnare behövs för att erhålla tidigast möjliga detektion oberoende av brandorsak. Därför rekommenderar nu ett flertal länder att båda typerna monteras, eller att man installerar kombinerade brandvarnare som har både jonisk och optisk detektion. Detta är givetvis det allra bästa alternativet, för då får man en mycket tidig detektion, oberoende av brandorsak. Exempel på detta är om en cigarett hamnar i en papperskorg, kan det bli en explosionsartad brand med hastigt förlopp, men om cigaretten hamnar i en soffa, kan det bli en pyrande brand med långsammare händelseförlopp.
Värmedetektorer kan ibland behöva användas där naturliga förbränningspartiklar kan uppkomma t.ex i garage. Dessa reagerar endast på värmen, och inte på förbränningspartiklar, därför är användningsområdet mycket begränsat.
Detektering av brand
För att aktivera ett automatiskt brand- eller utrymningslarm behövs en detektor för att upptäcka brand. Ett annat syfte för en detektor kan vara att aktivera ett automatiskt släcksystem. Det finns tre huvudgrupper av detektorer:
- Värmedetektorer
- Rökdetektorer
- Flamdetektorer
Värmedetektor
Värmedetektorn reagerar på värme och är den äldsta av de detektorer som används idag. Den finns i två utföranden:
- Punktformig typ. Denna är den vanligaste.
- Linjetyp, det vill säga man detekterar efter en ”linje”.
Standarden EN 54-5 omfattar åtta olika temperaturklasser samt som tilläggsklass med differentialfunktion. Detektorn reagerar på temperaturökning i en lokal. Larmet utlöses:
- då viss temperaturgräns passeras, så kallad maximalvärmedetektor.
- då viss temperaturökning inom bestämd tid eller då viss temperaturgräns passeras så kallad värmedetektor med differentialfunktion.
Rökdetektor
Den joniserande rökdetektorn utnyttjar ett radioaktivt ämne i en mätkammare där luften joniseras. Rökpartiklarna fastnar på de mindre laddade partiklarna och stör den normala balansen i mätkammaren.
Den optiska rökdetektorn liknar den joniserande i sina egenskaper och är numera den vanligaste typen. Detektorn har en mätkammare utformad som en labyrint där partikeltätheten mäts genom reflektions- eller genomsiktsmätning.
Linjerökdetektor kommer till användning i stora och höga lokaler. Detektorn har en sändare och mottagare och så länge inget hinder finns mellan dessa så ges inget larm. Då rök börjar fylla rummet reagerar detektorn från en nedre gräns på ca 40 % upp till 95 % fördunkling under 5 sekunder och ger därefter brandlarm. Fördunkling över 95 % utlöser endast felsignal av den enkla anledningen att undvika onödiga larm på grund av flygande fåglar, fallande löv med mera.
Samplingsdetektor är ett högsensitivt detekteringssystem som via ett rörsystem samlar in luft från de övervakade rumsvolymerna. Själva detekteringen sker i en speciell analysenhet och känsligheten kan göras många gånger känsligare än i de vanliga punktdetektorerna. Detektorn kan utmärkas med att den har en inbyggd funktion med förvarningslarm, nivå 1- och nivå 2-larm som hjälper till att nedbringa de onödiga larmen.
Flamdetektor
I lokaler med stora volymer och hög takhöjd eller speciella risker (som brandfarliga vätskor) kan flamdetektorn vara att föredra. Den larmar när den träffas av ultraviolett strålning (UV), infraröda strålning (IR) eller en kombination av dessa (UV/IR).